Bejelentés


Bitcoin info Bitcoin info
Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


A bitcoin pénzváltók fontos részét képezik a kriptopénzekkel való kereskedelemnek. Nagyobb mennyiségű (és értékű) bitcoin kibányászása hosszú, és költséges folyamat.

Ráadásul nem árt, ha ismerjük az élvonalbeli ASIC bitcoin bányászgép gyártókat, a legújabb termékeiket (vagy esetleg a még ma is jól teljesítő régebbieket), és ezekhez könnyen hozzá is tudunk jutni. Ezen hardverek ára százezres nagyságrendű, és a fenntartásukra is gondolni kell, fontos, hogy olcsón jussunk áramhoz. Emellett a nagyobb – vagy legalábbis kiegyensúlyozott – profit érdekében, csatlakoznunk kell egy bányász társasághoz. Az eszközünk – főleg nem megfelelő hűtés mellett – akár tönkre is mehet, vagy idővel egyszerűen csak elrohan felette a technológia, ami az ASIC bitcoin bányászgépek világában elég gyorsan halad, hogy a bányászok lépést tudjanak tartani a folyton növekvő bányászási nehézséggel, és az egyre csökkenő blokkjutalommal. Kinek kell ez a sok rizikó? Nem lehet egyszerűbben is bitcoinhoz jutni? A válasz: De igen! Erre vannak a bitcoin pénzváltók (angolul bitcoin exchange). Nagyon sok ilyen oldal létezik. Érdemes megfontolni néhány dolgot, mielőtt kikötünk valamelyiknél.

A bitcoin pénzváltók legfontosabb paraméterei

  • A használhatóság: Bizonyos oldalak korlátozásokat vezetnek be egyes országok felhasználói ellen(például azok ellen, ahol a bitcoin nem legális).
  • A volumen: Mekkora összegben adnak/vesznek bitcoint az adott oldalon? Ez is egy mutatószám a megbízhatóságra.
  • Az oldal díjszabása: Ebből élnek a váltók. Vagy pénzváltáskor, vagy a pénz küldéskor, vagy minden műveletnél levonnak valamekkora “kezelési költséget” az egyenlegedből. Ez lehet egy fix, vagy akár egy százalékos összeg is, oldalanként változó.
  • A vevőszolgálat: A legjobb oldalakon 0/24-ben válaszolnak a kérdéseinkre a hét minden napján hozzáértő adminisztrátorok emailben, élő cseten, vagy telefonon is. A gyengébb oldalakon ez gyakran csak emailezésre korlátozódik, és néha még arra sem kapunk választ. A bitcoin pénzváltó oldalak (főleg ahol alternatív pénzekkel is lehet kereskedni) elég bonyolultak, így főleg kezdőként sok kérdésünk lehet, de az oldalnál is felléphetnek technikai problémák, karbantartások.
  • A váltó legitimitása: Ki vagy mi áll az oldal mögött? Felelősségre vonható-e valaki, ha az oldal egyik napról a msáikra bezár, és elviszi a pénzünket.
  • Fizetőképes-e az oldal: Mennyi ideig tart, míg megkapjuk a pénzünket. A késedelmes fizetések hátterében fizetésképtelenség, vagy technikai problémák állnak?
  • Hogyan reagál az oldal vészhelyzet esetén: A tipikus “We are hacked!” (meghekkeltek minket) felirat. Sok váltó eljátszotta ezt az elmúlt években. Némelyiket valóban meghekkelték, némelyik egyszerűen csak úgy érezte, hogy elég sok pénzt gyűjtött már össze, és próbálta azt a látszatot kelteni, hogy külső támadás érte, minek következtében elúszott egy csomó bitcoin. Néha még rendőrségi feljelentést is tesznek, csakhogy a rendőrség gyakran semmit nem tud kezdeni a bitcoin lopási ügyekkel. A por szép lassan leül, az oldal bezár, a pénzed elúszott. Viszont vannak olyan oldalak is, akiket tényleg meghekkeltek, de saját tartalékaikból talpraállították a váltót és kártalanították az ügyfeleket.
  • Stabilitás, biztonság: Érdemes olyan váltót választani, ami stabil, kiforrt, amit nem a múlt héten indítottak, mielőtt rendesen kitesztelték volna. Fontos, hogy minél több olyan biztonsági megoldás legyen, ami a pénzünket védi. Például az oldal a bitcoin egy részét úgynevezett cold wallet-ben tartsa, és legyen legalább két lépéses autentikáció a fiókunkba történő belépésnél.
  • Alternatív kriptopénzzel való kereskedés: Egyes váltóknál nem csak bitcoint vásárolhatunk/adhatunk el, hanem kereskedhetünk több tíz, vagy akár több száz alternatív kriptopénzzel is (de erről, majd egy másik cikkben lesz szó).

A bitcoin pénzváltók toplistája

Coinbase Circle CoinMama Bitstamp Kraken CEX.io Poloniex
Típus Kereskedelem/váltó Váltó Váltó Kereskedelem Kereskedelem Kereskedelem Kereskedelem/váltó
Hírnév Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó
Használati díjak 1% 0%-2.9% 5% 0.1-0.25% 0.12-0.2% 0.05-0.25% 0.1-0.2%
Fizetési módok Banki átutalás, hitelkártya Banki átutalás, hitelkártya Banki átutalás Banki átutalás, Ripple, AstroPay Banki átutalás Banki átutalás, hitelkártya, Astropay Banki átutalás
Verifikáció Szükséges Nem szükséges Szükséges Szükséges Szükséges Szükséges Szükséges
Támogatott országok 32 30 Világszerte Világszerte Világszerte Világszerte Világszerte

1) Coinbase

2012-ben alapították, a központja San Franciscoban, Kaliforniában van. Az egyik kedvencem, bár én főleg online pénztárcának használom. Valutaváltó és kereskedő platformmal is rendelkezik. Régóta az egyik legmegbízhatóbb online pénztárca. Ez pedig elég nagy plusz. A bitcoin világában ugyanis az online pénztárcák gyakran megszűnnek, arra hivatkozva, hogy meghekkelték őket. Rendszerint ilyenkor – néhány kivételtől eltekintve – el is úszik a pénztárcában tartott összes pénzed. Ennek ellenére sokan használnak ilyen pénztárcát, mert ez – az offline pénztárcával (cold wallet) szemben – könnyen hozzáférhető bárhol bármilyen mobil eszközről. A Coinbase-nél adhatunk és vehetünk Bitcoint, és ma már Ethereumot is. Kezdetben Magyarországról csak pénztárcaként lehetett használni de ma már itt is támogatott a kereskedelem. Jelenleg összesen 32 országot fednek le, ami nem túl sok, de ez a szám -bár lassan – folyamatosan emelkedik. A vásárláshoz (vagy eladáshoz) hitelesítésre van szükségünk, nagyon sok személyes adatot meg kell adnunk. Tranzakciónként 1% kezelési költség van, ami elfogadható. A Coinbase-nél a bitcoinunk egy részét tarthatjuk offline pénztárcában is, ez az úgynevezett Vault, ami csak több lépcsőben hozzáférhető, így biztonságosabb. Többfaktoros beléptetés van. Ma valószínűleg az egyik legmegbízhatóbb váltó, és online pénztárca.

Coinbase előnyök:
– Régóta működik, stabil, és megbízható.
– Viszonylag alacsok tranzakciós költségek.
– Jó ügyfélszolgálat.

Coinbase hátrányok:
– Kevés országban támogatott, és ez csak lassan bővül.

 

 

 

2) Circle

A Circle egy brit pénzváltó, 2013-ban alakult, a Coinbase nagy versenytársa. Nagy előnye, hogy nem kell verifikációs procedúrán átesni a vásárláshoz. Ez jó hír azoknak, akik nem szeretnének magukról minden információt kiadni egy cégnek, akivel szemben – kezdetben érthetően – esetleg egy kicsit bizalmatlanok, meg egyébként sem. Kredit kártyás utalás esetén 2.9%-os kezelési költséget vonnak le, ami azért egy picit magas, főleg nagyobb összegeknél. Ugyanakkor a Coinbase-hez hasonlóan ők is elég sok biztonsági funkcióval rendelkeznek, és a pénztárcánkat mobil eszközökről (Android és iOS) elérhetjünk. Jelenleg 30 országot támogatnak, és az új felhasználók egy órán belül megkapják a vásárolt bitcoinjukat!

circleCircle előnyök:
– Régóta működik, stabil, és megbízható.
– Gyors vásárlás az új felhasználóknak.
– Nincs szükség verifikációs procedúrára.

Circle hátrányok:
– Kevés országban támogatott.
– Viszonylag magas kezelési és tranzakciós költségek.

 

 

3) CoinMama

Szintén egy veterán pénzváltó, bróker cég. Bankkártyával, hitelkártyával, Western Unionnal és még MoneyGram-el is fizethetünk. Nem csak bitcoint, hanem Ethereumot is forgalmaznak. Kereskedelmi platformjuk nincs. A Coinmama eléggé drága, a cikk írásának időpontjában a bitcoin árfolyama 740 USA dollár, vagyis 214.600 Ft körül mozog, ehhez képest a CoinMamánál 824 USD-ért, vagyis 238960 Ft-ért juthatunk egy bitcoinért. Ráadásul verifikációra is szükség van – mondjuk azt ígérik, hogy elég gyors -, de nyilván nem mondhatják, hogy órákig fogod csinálni. Ugyanakkor legalább a világ bármely pontjáról vásárolhatunk, és elég jó a felhasználói felületük, és végig “fogják a kezünket” a tranzakció során, úgyhogy vásárlás közben nem lesz “Most meg mit kell csinálni???” problémánk. Megbízható oldal, de ennél azért biztosan fogunk találni olcsóbbat.

coinmamaCoinMama előnyök:
– Régóta működik, stabil, és megbízható.
– Gyors és könnyű vásárlás.
– Jó felhsználói felület.
– Sok fizetési mód támogatott.

CoinMama hátrányok:
– Nagyon drága.
– Átlagos ügyfélszolgálat (bár ezt a felhasználói felület nyújtotta segítség ellensúlyozza).

4) Bitstamp

A Bitstamp-et 2011-ben alapították, és ezzel a legrégebbi a (ma is működő) bitcoin pénzváltók között. A 2014-es MtGox botrányt követően (ami az egyik legnagyobb botrány a bitcoin pénzváltók világában, több mint 650.000 bitcoint loptak el) vezető szerepet tölt be. Nagyon sok bitcoinnal foglalkozó oldal és pénztárca a Bitstamp árfolyamait veszi mérvadónak. 2015-ben meghekkelték az oldalt, és mai árfolyamon mintegy 1.5 milliárd Ft értékű bitcoint loptak el a támadók, ekkor a piacon egyfajta pánik lett úrrá. Ez azonban hamar rendeződött, mivel a Bitstamp kijavította a biztonsági hibákat, és saját tartalékaiból kártalanította ügyfeleit. Azóta is zavartalanul működik. Ezzel véleményem szerint a legmegbízhatóbb bitcoin pénzváltóvá vált. A világon bárhonnan vásárolhatunk tőlük bitcoint, sokféle fizetési módot támogatnak, viszont ehhez át kell esnünk a verifikáción. A tranzakciós költségek is a legjobbak közé tartoznak (0.1%-0.25% között), viszont nagy hátránya, hogy akár napokig is eltarthat, mire rendelkezésünkre bocsájtják a vásárolt bitcoint.

bitcoin pénzváltók - bitstampBitstamp előnyök:
– A legrégebb óta (folyamatosan) működő oldal.
– A legmegbízhatóbb bitcoin pénzváltók egyike.
– Alacsony tranzakciós költségek.

Bitstamp hátrányok:
– Sok biztonsági ellenőrzés. Kezdőknek nem a legmegfelelőbb oldal.
– Akár napokig is eltart, mire megkapjuk a vásárolt bitcoint.

 

 

5) Kraken

A Kraken szintén a veterán bitcoin pénzváltók közé sorolható, a Bitstamp-hez hasonlóan 2011-ben alakult San Francisco-ban. Vásárolhatunk bitcoint a legfontosabb valutákért, mint amerikai vagy kanadai dollárért, japán yenért vagy angol fontért. Kevesebb fizetési módot fogadnak el, mint a Bitstamp, és itt is napokig tarthat, mire hozzá jutunk a bitcoinunkhoz. Világszerte bárhonnan vásárolhatunk. A tranzakciós költségek 0.12% és 0.2% között mozognak, ami elég jónak mondható, viszont pénzbefizetéskor is megsarcolnak minket.

krakenKraken előnyök:
– Régi oldal, megbízható.
– Alacsony tranzakciós költségek.

Kraken hátrányok:
– Befizetési költségek.
– Akár napokig is eltart, mire megkapjuk a vásárolt bitcoint.
– Bonyolult verifikációs folyamat.

 

 

6) CEX.io

A CEX.io 2013-ban alakult. Kezdetben bitcoin bányászattal foglalkoztak, ez azomban később átkerült a Ghash.io oldalra. A CEX.io-n ma bitcoint válthatunk, valamint kereskedhetünk litecoinnal és ethereummal is. Sokféle fizetési módot elfogadnak, és az egész világról elérhetők. A vásárláshoz verifikáció is szükséges. Támogatják az új felhasználókat, az új regisztrálók órákon belül megkapják a bitcoinjukat. Jó ügyfélszolgálattal rendelkeznek, megbízható váltó.

cexioCEX.io előnyök:
– Altcoinokkal is kereskedhetünk.
– Régi, megbízható oldal.
– Sokféle fizetési módot elfogad.

CEX.io hátrányok:
– A kereskedelmi platformon valójában nem bitcoinnal kereskedsz, hanem inkább GH/s-al (bányászás).
– Átlagos körüli költségek.

 

 

7) Poloniex

A Poloniex inkább a kereskedelmi platformjáról híres. A cryptsy 2016 márciusi csődjéig csak másodlagosnak számított, azonban azóta átvette a vezető szerepet. Többféle piacon kereskedhetünk elég sokféle altcoinnal. Az oldalon nap mint nap hatalmas összegben cserélnek gazdát a különböző kriptopénzek. Online walletnek is használhatjuk, hiszen sokféle kriptopénzt utalhatunk, így nem kell minden coinra külön offline walletet telepítenünk a PCnkre. Bitcoint is lehet náluk vásárolni/eladni, de ennek a folyamata eléggé macerás, kezdőknek nem javasolt. A tranzakciós költségek 0.1 és 0.2 százalék közt mozognak, de pénzkivételkor is megsarcolnak (egy kicsit). Ha bitcoin váltónak nem is a legjobb, a kereskedelmi platformok között az első.

poloniexPoloniex előnyök:
– Sok altcoinnal is kereskedhetünk.
– Régi, megbízható oldal.
– Alacsony tranzakciós díjak.

Poloniex hátrányok:
– Bitcoin vásárlás/eladás körülményes.

 

“Wanna go back to 2008”

Publikálva a Kriptogazdaság kategóriában. Címkék: , , , .

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!